Przepisy Warzywa duszone w pomidorach i mleku kokosowym

Składniki

Placki:
200 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
30 g mąki ziemniaczanej
500 ml wody mineralnej gazowanej
60 g oleju kokosowego
sól
Warzywa:
100 g marchwi
100 g selera korzeniowego
1 papryka czerwona
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g pomidorów bez skórki
30 ml oliwy z oliwek
4 gałązki natki pietruszki
400 ml mleczka kokosowego
½ łyżki kolendry mielonej
½ łyżki kminu rzymskiego mielonego
½ cytryny
pieprz czarny
sól

Opis

Przygotuj składniki na placki. Do wysokiego naczynia kuchennego wlej wodę, dodaj jajka, obie mąki oraz sól i 40 g oleju kokosowego. Zmiksuj razem na gładkie ciasto. Na patelni teflonowej lub innej, do której placki nie przywrą, rozsmaruj pozostały olej kokosowy. Nakładaj łyżką ciasto i smaż placki na rumiany kolor z obu stron. 

Warzywa obierz i pokrój w kawałki ok. 2 cm. Podsmaż najpierw na oliwie czosnek i cebulę i dopiero dodaj resztę warzyw. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem oraz kolendrą, kminem. Dodaj pomidory i wlej mleko kokosowe. Dodaj skórkę z cytryny i duś powoli ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj natkę pietruszki. Przełóż na półmisek warzywa i dekoruj listkami natki pietruszki. Placuszki podwaja osobno. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
85 min.
Zupy
2 3 4