Waniliowe serniczki na zimno z czekoladą
Składniki
Kruchy spód:
250 g herbatników
125 g miękkiego masła
30 ml płynnego miodu
50 g czekolady
Masa serowa:
300 g drobno mielonego sera twarogowego
150 ml śmietanki 30%
30 g cukru pudru
1 laska wanilii
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
40 ml gorącej wody
Opis

Wałkiem zgnieć herbatniki na drobne okruchy. Wsyp pokruszone herbatniki do miseczki i wymieszaj je z miękkim masłem i miodem.

Przygotuj 16 foremek do babeczek o średnicy 5 cm. Czekoladę posiekaj nożem i wsyp do masy z okruchów. Połową masy wyłóż dno foremek. Następnie schowaj je na 20 minut do lodówki.

Żelatynę rozpuść dokładnie w gorącej wodzie i ostudź. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyskrob ze środka aromatyczne ziarenka. Wymieszaj ser z połową cukru i ziarenkami wanilii. Ubij śmietankę z drugą połową cukru. Wymieszaj razem ser i ubitą śmietankę z tężejącą żelatyną.

Wyciągnij foremki z lodówki i wyłóż tężejącą masą serowa. Wierzch przykryj resztą słodkich okruchów. Wstaw całość ponownie do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie zanurz foremki z serniczkami na sekundę w gorącej wodzie (nie nalej wody do środka!), odwróć foremki na talerz i „wystukaj” serniczki. Deser podaj z pokruszoną czekoladą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
50 min.
Desery