Przepisy Waniliowe serniczki na zimno z czekoladą

Składniki

Kruchy spód:
250 g ciasteczek maślanych
125 g masła (miękkiego)
30 ml miodu (płynnego)
50 g gorzkiej czekolady
Masa serowa:
300 g twarożku (drobno mielonego)
150 ml śmietany kremówki (30%)
30 g cukru pudru
1 laska wanilii
łyżeczki żelatyny
40 ml wody (gorącej)

Opis

Wałkiem zgnieć herbatniki na drobne okruchy. Wsyp pokruszone herbatniki do miseczki i wymieszaj je z miękkim masłem i miodem.

Przygotuj 16 foremek do babeczek o średnicy 5 cm. Czekoladę posiekaj nożem i wsyp do masy z okruchów. Połową masy wyłóż dno foremek. Następnie schowaj je na 20 minut do lodówki.

Żelatynę rozpuść dokładnie w gorącej wodzie i ostudź. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyskrob ze środka aromatyczne ziarenka. Wymieszaj ser z połową cukru i ziarenkami wanilii. Ubij śmietankę z drugą połową cukru. Wymieszaj razem ser i ubitą śmietankę z tężejącą żelatyną.

Wyciągnij foremki z lodówki i wyłóż tężejącą masą serowa. Wierzch przykryj resztą słodkich okruchów. Wstaw całość ponownie do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie zanurz foremki z serniczkami na sekundę w gorącej wodzie (nie nalej wody do środka!), odwróć foremki na talerz i „wystukaj” serniczki. Deser podaj z pokruszoną czekoladą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8