Waniliowe pierożki leniwe z duszonymi morelami
Składniki
300 g ziemniaków
100 g tłustego twarogu
1 jajko
100 g mąki ziemniaczanej
20 g cukru waniliowego
30 g cukru pudru
40 g masła
przyprawy: sól, cynamon 
Duszone owoce:
200 g moreli
60 g cukru
20 g cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny 
50 ml białego wina
3 gałązki mięty
Opis

Ziemniaki umyj i obierz. Wstaw do gotowania do osolonej wody. Powinny gotować się ok. 25 minut. W tym czasie przygotuj duszone morele. Umyj dobrze owoce i wydryluj z pestek. Pokrój na ćwiartki. W szerokim garnku rozpuść cukier na lekki i jasny karmel i dodaj morele. Wlej sok z cytryny i wsyp cukier waniliowy. Podsmaż chwilę. Jak tylko zaczną puszczać sok, wlej wino. Duś przez kilka minut do momentu aż sos i owoce dobrze się połączą. Zostaw odkryty garnek na małym ogniu i duś dalej owoce w winnym karmelu.

Gdy ziemniaki zmiękną, zamknij szczelnie pokrywką garnek i wyłącz ogień. Ziemniaki zawsze po ugotowaniu powinny jeszcze postać kilka minut, aby doszły, a zawarta w nich skrobia całkowicie spęczniała. Pomaga to uzyskać bardzo gładkie ciasto ziemniaczane. Odcedź z wody i przeciśnij przez praskę do ziemniaków wprost do miski kuchennej. Pokrusz (nie musi być zbyt drobno) ser twarogowy i włóż do ziemniaków. Lekko wymieszaj masę i wbij jajko. Podziel masę na ćwiartki i w miejsce jednej części wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj na koniec cukier waniliowy i 1/2 łyżeczki cynamonu. Zagnieć gładkie ciasto, a następnie przełóż je na stolnicę i spróbuj zrolować w wałek o średnicy ok. 2 cm. Wytnij nożem pod kątem małe kopytka. Warto kroić ciasto pod dużym kątem, wtedy wyjdą efektowne długie kluseczki.

W garnku podgotuj wodę. Przypraw ją solą, a gdy tylko zacznie wrzeć, wkładaj do niej delikatnie kluseczki. Zamieszaj kluseczki od spodu. Gotuj najpierw na dużym ogniu, a gdy kluseczki wypłyną, zmniejsz płomień i nakryj garnek. Niech kluseczki w spokoju dogotują się w środku. Następnie wyjmij kluseczki na durszlak kuchenny, aby odciekły. Na patelni teflonowej rozpuść masło i przełóż delikatnie kluseczki. Smaż na średnim ogniu, aby się zrumieniły z każdej strony. Gotowe przełóż na półmisek. Polej duszonymi morelami i posyp całość cukrem pudrem. Poszarp jeszcze listki mięty i rozłóż dekoracyjnie.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy