Przepisy Upside down cake, czyli odwrócone ciasto z ananasem
Składniki
60 g masła
150 g brązowego cukru
6-7 plastrów ananasa z puszki
6-7 wisienek koktajlowych
260 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
110 g oleju
150 g cukru
2 jajka
100 ml zalewy z ananasa w puszce
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis

Na patelni rozpuszczamy masło. Mieszamy je z brązowym cukrem i tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na dnie okrągłej (najlepiej silikonowej, ale niekoniecznie) foremki do pieczenia (średnica ok. 25 cm).

Na cukrze układamy ciasno plasterki ananasa i wisienki koktajlowe.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i gałką muszkatołową.

W misce miksera łączymy olej z cukrem i ubijamy przez chwilę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każdorazowo miksując, aż składniki się połączą. Do powstałej masy stopniowo dodajemy suche składniki. Gdy masa będzie mieć jednolitą konsystencję, dodajemy zalewę z ananasa i ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy w temperaturze 170°C około 30-45 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto lekko studzimy, a następnie wykładamy na paterę, odwracając foremkę do góry nogami.

Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Desery