Przepisy Udziec z indyka z pomarańczami
Składniki
1 udziec indyczy z kością ok. 1,3 kg
2 obrane pomarańcze
2 obrane białe cebule
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki mieszanki przypraw do grilla
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
Sposób przygotowania
1
Udziec umyj i osusz. Natrzyj solą. Pomarańczę pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, paprykę i przyprawę do grilla.
2
Rozgrzej piekarnik do 185°C. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry pomarańczy zostawiając kilka do przykrycia mięsa. Na pomarańczy ułóż pokrojoną cebulę. Mięso pokryj marynatą i ułóż na pomarańczach i cebuli. Udziec przykryj pozostałymi plastrami pomarańczy i całość wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 10 minut.
3
Po określonym czasie pieczenia wyciągnij udziec z piekarnika i ściągnij z wierzchu przypieczone plastry pomarańczy. Polej skórkę powstałym sosem i wstaw całość jeszcze na 15– 20 min do piekarnika.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
100 min.
Desery