Udka z kurczaka z duszonymi warzywami
Składniki
2 udka z kurczaka
2 pomidory
1 cukinia
150 g kaszy kuskus
500 ml bulionu drobiowego
1/2 cytryny
1/4 ostrej papryczki
4 gałązki kolendry
3 gałązki tymianku
40 ml oliwy
2 szczypty szafranu 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Umyj dokładnie udka z kurczaka. Pokrój na kawałki – osobno pałki i podudzia. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej oliwę w szerokim rondlu i podsmaż mięso z każdej strony. 

Pokrój cukinię na kawałki i pomidory w kostkę średniej wielkości. Ostrą paprykę pokrój w plasterki, a cytrynę w półplastry. Dodaj warzywa do smażonego kurczaka i razem wymieszaj. Smaż przez chwilę, aż warzywa nabiorą aromatu. 

W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Wlej bulion oraz dodaj nitki szafranu. Włóż gałązki tymianku i przykryj garnek. Wstaw do pieczenia na 40 minut. Warto podczas pieczenia co 15 minut odwrócić mięso, aby równo się wypiekło. 

Pod koniec pieczenia, gdy mięso będzie już miękkie, wsyp kaszę i wstaw ponownie do pieczenia pod przykryciem na kolejne 10 minut. Kuskus spęcznieje i wchłonie płyn z pieczenia. Wyjmij kurczaka z piekarnika i posyp poszarpaną kolendrą. Podaj na stół.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Napoje