Przepisy Udka z kurczaka z duszonymi warzywami

Składniki

2 udka z kurczaka

2 pomidory

1 cukinia

150 g kaszy kuskus

500 ml bulionu drobiowego

1/2 cytryny

1/4 ostrej papryczki

4 gałązki kolendry

3 gałązki tymianku

40 ml oliwy

2 szczypty szafranu 

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Umyj dokładnie udka z kurczaka. Pokrój na kawałki – osobno pałki i podudzia. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej oliwę w szerokim rondlu i podsmaż mięso z każdej strony. 

Pokrój cukinię na kawałki i pomidory w kostkę średniej wielkości. Ostrą paprykę pokrój w plasterki, a cytrynę w półplastry. Dodaj warzywa do smażonego kurczaka i razem wymieszaj. Smaż przez chwilę, aż warzywa nabiorą aromatu. 

W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Wlej bulion oraz dodaj nitki szafranu. Włóż gałązki tymianku i przykryj garnek. Wstaw do pieczenia na 40 minut. Warto podczas pieczenia co 15 minut odwrócić mięso, aby równo się wypiekło. 

Pod koniec pieczenia, gdy mięso będzie już miękkie, wsyp kaszę i wstaw ponownie do pieczenia pod przykryciem na kolejne 10 minut. Kuskus spęcznieje i wchłonie płyn z pieczenia. Wyjmij kurczaka z piekarnika i posyp poszarpaną kolendrą. Podaj na stół.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
20 min.
Zupy
2 3 4