Przepisy Udka kurczaka po meksykańsku

Składniki

6 udek z kurczaka
2 chilli
2 papryki czerwone
400 g pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
½ szklanki białego wina wytrawnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10 g mąki pszennej
4 łyżki oleju słonecznikowego
4 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki goździków mielonych
½ łyżeczki cynamonu mielonego
sól
pieprz czarny mielony

Opis

Udka umyj, oczyść, osusz, natrzyj solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z każdej strony aż się zarumieni (ok. 5 min.). Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę i czosnek obierz, umyj i posiekaj. Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Papryki chilli i zwykłą umyj, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez ok. 2 min. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory i papryki, dodaj wszystkie przyprawy, wlej wino i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE ok. 30 min na wolnym ogniu. Kurczaka zalej przygotowanym sosem i zapiekaj ok. 1 godz. w temp. 180°. Kurczaka podawaj z ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8