Udka gęsi z ziołami w sosie z orzechów włoskich
Składniki
2 udka z gęsi
4 gałązki tymianku
1 główka czosnku
1 cebulka szalotka
50 g orzechów włoskich
1/2 sztuki cynamonu w kawałkach
200 ml białego wina
100 ml wina białego słodkiego
100 g wiśni kandyzowanych
40 g masła
2 łyżki cukru
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Udka z gęsi umyj i odsącz w ręczniku kuchennym. Przypraw dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozłóż luźno mięso w ceramicznej formie do pieczenia. Dodaj gałązki tymianku i pokrojoną cebulkę oraz czosnek. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 160° i wstaw mięso do pieczenia. Jak tylko się zrumieni, podlej słodkim winem i wlej jeszcze ok. 100 ml wody. Piecz dalej, aż mięso zmięknie, Kontroluj poziom sosu, w którym udka się pieką.
2
Przygotuj w rondelku lekki karmel z cukru. Wlej do niego wino i poczekaj aż odparuje. Wsyp orzechy włoskie i dodaj korę cynamonową. Podgotuj lekko sos, by orzechy oddały swój smak. Na koniec dodaj masło.
3
Wyjmij udka z pieczenia i przełóż na półmisek. Cały sos z pieczenia wlej do orzechów. Wymieszaj sos i polej nim obficie udka. Do dekoracji idealnie pasują kandyzowane PORADA KONTEKSTOWA - KANDYZOWANIE wiśnie, które swoim aromatem i kwasowością równoważą smak pieczonej gęsi i karmelowych orzechów. Na koniec udekoruj danie listkami ziół.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne