Przepisy Udka gęsi z ziołami w sosie z orzechów włoskich

Składniki

2 udka z gęsi
4 gałązki tymianku świeżego
1 główka czosnku
1 szalotka
50 g orzechów włoskich
½ cynamonu całego
200 ml białego wina
100 ml białego wina słodkiego
100 g wisienki koktajlowej
40 g masła
2 łyżki cukru
pieprz czarny mielony
sól

Sposób przygotowania

1

Udka z gęsi umyj i odsącz w ręczniku kuchennym. Przypraw dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozłóż luźno mięso w ceramicznej formie do pieczenia. Dodaj gałązki tymianku i pokrojoną cebulkę oraz czosnek. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 160° i wstaw mięso do pieczenia. Jak tylko się zrumieni, podlej słodkim winem i wlej jeszcze ok. 100 ml wody. Piecz dalej, aż mięso zmięknie, Kontroluj poziom sosu, w którym udka się pieką.

2

Przygotuj w rondelku lekki karmel z cukru. Wlej do niego wino i poczekaj aż odparuje. Wsyp orzechy włoskie i dodaj korę cynamonową. Podgotuj lekko sos, by orzechy oddały swój smak. Na koniec dodaj masło.

3

Wyjmij udka z pieczenia i przełóż na półmisek. Cały sos z pieczenia wlej do orzechów. Wymieszaj sos i polej nim obficie udka. Do dekoracji idealnie pasują kandyzowane wiśnie, które swoim aromatem i kwasowością równoważą smak pieczonej gęsi i karmelowych orzechów. Na koniec udekoruj danie listkami ziół.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8