Przepisy Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw
Składniki
2 cukinie
1 czosnek
2 marchewki młode
1 pomidor
2 ziemniaki
1/3 pora
1 ogórek zielony
40 ml oliwy
2 gałązki koperku
2 gałązki natki pietruszki
2 gałązki tymianku
gałązki kolendry do dekoracji
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na paski. Przełóż je do miski. Czosnek rozgnieć i wymieszaj z połową porcji oliwy oraz listkami tymianku. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Cukinię polej marynatą, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby cukinia przywiędła. 

Ziemniaki umyj, przypraw solą i zawiń w folię. Przygotuj grill. Jak tylko się rozgrzeje, rozsuń żar i włóż ziemniaki do pieczenia. Obracaj co 10 minut, aby równo się opiekały. Marchewkę i por obierz, przypraw oliwą i grilluj, aby warzywa lekko zmiękły. Następnie przełóż na deskę i pokrój na małe kawałki. 

Jak tylko ziemniaki będą upieczone, wyjmij ciepłe z folii i obierz ze skóry. Aby łatwiej się obierały, możesz przelać je zimną wodą – wtedy skórka zacznie sama odchodzić od miąższu. Ziemniaki pokrój na kawałki i  przełóż do miski z warzywami. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, sól oraz oliwę. Pomidory i ogórka pokrój w kostkę. Przypraw lekko solą i wymieszaj z koperkiem oraz oliwą. Odstaw na czas grillowania cukinii. 

Plastry cukinii rozłóż na kratce grillowej i opiekaj z każdej strony, aż do zrumienienia. Gotowe przełóż na deskę. Na każdy plaster nałóż sałatkę z warzyw i zroluj cukinię. Następnie tymbaliki przełóż na półmisek. Dopraw zamarynowanymi pomidorami z ogórkiem. Posyp jeszcze całość listkami poszarpanej kolendry.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
5 min.
Napoje
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje