Przepisy Tutki z popcornem karmelowym
Składniki
1/2 szkl. ziaren kukurydzy do popcornu 
125 g masła 
120 g cukru 
2 łyżki miodu 
1 łyżeczka sody 
Dodatkowo:
kolorowe kartony 
tasiemka materiałowa 
papier śniadaniowy
Sposób przygotowania
1
Dno garnka z szerokim dnem pokryj półcentymetrową warstwą oleju. Postaw garnek na małym ogniu. Kiedy olej się rozgrzeje, rozsyp w nim płasko ziarna kukurydzy i posól. Przykryj garnek i podgrzewaj na małym ogniu. Po jakimś czasie usłyszysz pukanie w środku garnka, kiedy ustanie zdejmij garnek z ognia i odkryj.
2
W małym garnuszku rozpuść cukier, miód i masło. Kiedy składniki się połączą, przestań mieszać i trzymając garnek na średnim ogniu, poczekaj, aż karmel nabierze właściwego koloru. Następnie dodaj łyżeczkę sody, zamieszaj i wylej karmel na przygotowany, jeszcze ciepły popcorn.
3
Z kolorowego kartonu wytnij trzy kawałki okręgów (tak trochę więcej niż ćwiartki). Następnie zwiń je w tutki i zepnij zszywaczem. Wyłóż papierem śniadaniowym. Na ilość popcornu z tego przepisu tutki powinny mieć ok. 20 cm wysokości.
4
Z pozostałych kartonów wytnij trzy niewielkie motywy. Nawlecz je na kolorową tasiemkę i przyklej taśmą dwustronną do tutek. Wypełnij tutki wystudzonym popcornem i podaj.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Sałatki
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje