Truflowe bałwanki
Składniki
4 babeczki
2 łyżki mleka w proszku lub w granulkach
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1 pokruszony wafel (andrut)
1 łyżka masła
100 g białej czekolady (do trufli)
1/2 gorzkiej czekolady
2 tabliczki białe czekolady (do oblania bałwanków)
masa cukrowa
biały mazak cukrowy
barwniki spożywcze (czerwony, pomarańczowy, czarny)
paluszki
pędzel
Babeczki:
3 jajka
1 tabliczka białej czekolady
120 g masła
120 g cukru pudru
3 łyżki mąki
Masa cukrowa:
400 g cukru pudru
2 łyżeczki glukozy
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
25 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
1
Do wykonania bałwanków potrzebne będą babeczki oraz trufelki.  Przygotuj babeczki: masło wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Jaja zmiksuj z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i całość wymieszaj. Ostudzoną czekoladę powoli dodaj do masy, cały czas mieszając. Formę do muffinek wyłóż kokilkami i wlej do nich ciasto do 3/4 wysokości formy. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 min. Upieczone wyjmij i przestudź. Przygotuj trufelki: do miseczki wsyp mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszony wafel, miękkie masło i 1/3 roztopionej, gorącej białej czekolady. Składniki dobrze wymieszaj. Następnie masę zagnieć w dłoniach na kilka małych kulek. Każdą z nich natnij u góry nożem – w przecięte miejsce włożysz później cukrowy kapelusz bałwanka.
2
Przygotuj masę cukrową: w gorącej wodzie dokładnie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj glukozę. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Z połowy cukru pudru usyp stożek. Następnie dolej do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wymieszaj. Zagnieć elastyczną masę – w razie potrzeby dosyp małymi partiami pozostały cukier. Masę podziel na 3 części. Każdą wymieszaj z innym barwnikiem spożywczym.
3
Czarną masę cukrową rozwałkuj na pergaminie. Wytnij prostokąt, a w nim kształt kapelusza. Wokół ronda namaluj białym cukrowym mazakiem pasek. Z reszty masy uformuj małe kuleczki na oczka i guziki bałwanków.
4
Z pomarańczowej masy cukrowej ulep kuleczki, a z nich zrób noski „marchewki”. Z czerwonej masy wytnij nożem prostokąciki, a z nich kokardki.
5
Dwie tabliczki białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź, a następnie równo wyłóż na wierzch babeczki. Czekoladą pokryj również trufle. Następnie połóż ją na babeczce nacięciem do góry. Całość ponownie przykryj czekoladą.
6
Do bałwanka przyklej oczka, nos i resztę elementów. W naciętą truflę włóż kapelusz. Działaj szybko zanim czekolada zastygnie. Na koniec obsyp bałwanka wiórkami kokosowymi. Ich nadmiar zdejmij delikatnie pędzlem.
7
W osobnym naczyniu rozpuść ciemną czekoladę. Z paluszków oderwij sól. Następnie połóż je na pergaminie i pomaluj gorącą czekoladą. Paluszki pozostaw do wyschnięcia. Gotowe paluszki połam na krótsze kawałki i wetknij po bokach bałwanka.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne