Przepisy Truflowe bałwanki

Składniki

4 babeczki

2 łyżki mleka w proszku lub w granulkach

1/2 szkl. wiórków kokosowych

1 pokruszony wafel (andrut)

1 łyżka masła

100 g białej czekolady (do trufli)

1/2 gorzkiej czekolady

2 tabliczki białe czekolady (do oblania bałwanków)

masa cukrowa

biały mazak cukrowy

barwniki spożywcze (czerwony, pomarańczowy, czarny)

paluszki

pędzel

Babeczki:

3 jajka

1 tabliczka białej czekolady

120 g masła

120 g cukru pudru

3 łyżki mąki

Masa cukrowa:

400 g cukru pudru

2 łyżeczki glukozy

1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

25 ml gorącej wody

Sposób przygotowania

 alt=
1

Do wykonania bałwanków potrzebne będą babeczki oraz trufelki.  Przygotuj babeczki: masło wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Jaja zmiksuj z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i całość wymieszaj. Ostudzoną czekoladę powoli dodaj do masy, cały czas mieszając. Formę do muffinek wyłóż kokilkami i wlej do nich ciasto do 3/4 wysokości formy. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 min. Upieczone wyjmij i przestudź. Przygotuj trufelki: do miseczki wsyp mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszony wafel, miękkie masło i 1/3 roztopionej, gorącej białej czekolady. Składniki dobrze wymieszaj. Następnie masę zagnieć w dłoniach na kilka małych kulek. Każdą z nich natnij u góry nożem – w przecięte miejsce włożysz później cukrowy kapelusz bałwanka.

 alt=
2

Przygotuj masę cukrową: w gorącej wodzie dokładnie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj glukozę. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Z połowy cukru pudru usyp stożek. Następnie dolej do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wymieszaj. Zagnieć elastyczną masę – w razie potrzeby dosyp małymi partiami pozostały cukier. Masę podziel na 3 części. Każdą wymieszaj z innym barwnikiem spożywczym.

 alt=
3

Czarną masę cukrową rozwałkuj na pergaminie. Wytnij prostokąt, a w nim kształt kapelusza. Wokół ronda namaluj białym cukrowym mazakiem pasek. Z reszty masy uformuj małe kuleczki na oczka i guziki bałwanków.

 alt=
4

Z pomarańczowej masy cukrowej ulep kuleczki, a z nich zrób noski „marchewki”. Z czerwonej masy wytnij nożem prostokąciki, a z nich kokardki.

 alt=
5

Dwie tabliczki białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź, a następnie równo wyłóż na wierzch babeczki. Czekoladą pokryj również trufle. Następnie połóż ją na babeczce nacięciem do góry. Całość ponownie przykryj czekoladą.

 alt=
6

Do bałwanka przyklej oczka, nos i resztę elementów. W naciętą truflę włóż kapelusz. Działaj szybko zanim czekolada zastygnie. Na koniec obsyp bałwanka wiórkami kokosowymi. Ich nadmiar zdejmij delikatnie pędzlem.

 alt=
7

W osobnym naczyniu rozpuść ciemną czekoladę. Z paluszków oderwij sól. Następnie połóż je na pergaminie i pomaluj gorącą czekoladą. Paluszki pozostaw do wyschnięcia. Gotowe paluszki połam na krótsze kawałki i wetknij po bokach bałwanka.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4