Trifle z owocami
Składniki
100 g czarnych porzeczek
4 podłużne kawałki biszkoptu
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie serka mascarpone
3 - 4 łyżki cukru pudru
1 jajko
kilka kropel olejku rumowego
25 g płatków migdałowych
Opis

Porzeczki umyj, przebierz, oberwij kiście, a następnie wrzuć je na patelnię, podsyp 1 łyżką cukru i duś na wolnym ogniu, aż puszczą sok.

Przygotuj krem: oddziel żółtko od białka. Utrzyj żółtko na gładką masę z 1 łyżką cukru, dodaj do niej olejek rumowy, a następnie zmiksuj z serkiem mescarpone. Dodaj białko ubite na sztywną pianę.

Sokiem z cytryny skrop biszkopty, tak aby lekko wchłonęły sok, ale nie rozmiękły.

W naczyniu ułóż kolejno nasączone biszkopty, przesmażone owoce i krem. Schłodź deser w lodówce (pod przykryciem, tak aby nie chłonął innych zapachów).

Przed podaniem posyp deser przesmażonymi na suchej patelni i przestudzonymi płatkami migdałowymi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne