Przepisy Tradycyjne drożdżówki
Składniki
500 g mąki
50 g cukru
250 ml mleka
100 g masła
1 żółtko
1 jajko
sól
25 g drożdży
Nadzienie
twaróg
marmolada śliwkowa
mak
Sposób przygotowania
1
Podgrzej jedną trzecią mleka, aż będzie letnie, dodaj trochę cukru, mąki i drożdży. Wymieszaj i odstaw.
2
Rozpuść masło, zmiksuj je z pozostałym mlekiem w misce, następnie dodaj cukier, żółtko i rozdrobnione drożdże. Posyp mąką i rozmieszaj wszystko na gładkie ciasto.
3
Zakryj i odstaw aż powiększy swoją objętość dwukrotnie.
4
Przenieś ciasto naleśnikowe z miski na posypaną mąką drewnianą deskę i rozwałkuj na około 2 cm grubości.
5
Szklanką wytnij kółka i wygnieć w nich drugim końcem szklanki zagłębienia. Krawędź szklanki powinna być równomiernie pokryta mąką, by ciasto nie przywierało.
6
Połóż kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je z wierzchu ubitym jajkiem.
7
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wypełnij drożdżówki dowolnym nadzieniem - twarogiem, marmoladą, makiem, orzechami i piecz przez około 20 minut.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4