Tortilla z młodych ziemniaków
Składniki
2 obrane ziemniaki
1 cebula
3 łyżki oleju
4 jajka
majeranek
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Pokrój ziemniaki na równej grubości talarki, a cebulę w plasterki. Rozgrzej patelnię i dodaj 2 łyżki oleju. Smaż pokrojone warzywa przez 10 min na wolnym ogniu. W misce roztrzep jaja i przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj pozostały olej i wlej masę jajeczną. Smaż na bardzo małym ogniu przez 5–8 min. Gdy jajka zaczną się ścinać, przykryj całość dużym talerzem i smaż jeszcze chwilę. Następnie przewróć szybko tortillę na talerz i zsuń z powrotem na patelnię. Smaż przez kolejne 2–3 min, aż całość zarumieni się z drugiej strony. Tortillę pokrój na trójkąty, ozdób świeżą bazylią lub pietruszką i podawaj jeszcze gorącą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Zupy