Tort z wiśniami na cynamonowo-czekoladowym biszkopcie
Składniki
Biszkopt: 
135 g kuwertury 
145 g mąki 
20 g cukru waniliowego 
125 g cukru pudru 
50 g cukru 
5 jajek 
1/2 łyżeczki cynamonu 
sól  
Masa: 
500 ml śmietanki 36% 
20 g cukru waniliowego 
80 g cukru 
300 g wiśni 
150 ml syropu wiśniowego wymieszanego z wodą 
200 g czekolady 
3 gałązki mięty
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem. Kuwerturę do ciasta połam na kawałki i wstaw w miseczce na rondlu do rozpuszczenia. Ważne, aby w rondelku była wystarczająca ilość wody, ponieważ czekolada najlepiej rozpuszcza się nad parą.
2
Jajka podziel na żółtka i białka. Do szerokiej miski przełóż żółtka, a białka do misy miksera. Do białek dodaj szczyptę soli, to pomaga uzyskać ładną pianę. Ubij białka na sztywno i dosyp cukier puder. Dalej ubijaj, aż piana się utrwali, czyli nabierze szklistości i będzie bardzo sztywna.
3
W misce lekko ubij żółtka, dodając cukier waniliowy. Jak tylko zrobią się puszyste, wlej ciepłą czekoladę i dosyp cynamon. Masę czekoladową wymieszaj. Dodaj dwie łyżki piany i znów lekko rozmieszaj. Wsyp przesianą przez sito mąkę i nie przestawaj delikatnie mieszać. Użyj do tego szerokiej łyżki kuchennej. Następnie dodawaj po kilka łyżek piany i kontynuuj powolne mieszanie. Stopniowe dodawanie piany do biszkoptu czekoladowego to sekret jego puszystości po upieczeniu.
4
Ciasto przełóż do formy i wstaw do pieczenia na ok. 30 min. Pod koniec sprawdź patyczkiem kuchennym czy środek ciasta jest suchy. Oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Wyjmij go z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Biszkopt możesz przygotować nawet dzień wcześniej.
5
Do misy miksera wlej śmietankę, wsyp cukier i cukier waniliowy. Ubijaj na średnich obrotach na puszystą masę. W tym czasie lub zaraz po ubijaniu wydryluj pestki z wiśni.
6
Biszkopt przetnij wzdłuż na pół i spód przełóż na talerz deserowy. Nasącz kilkoma łyżkami soku wiśniowego i nałóż dookoła wykorzystując połowę wiśni. Następnie wyłóż i rozsmaruj połowę bitej śmietany.
7
 Nakryj masę drugim płatem biszkoptowym. Ponownie nasącz ciasto sokiem, a potem ułóż wiśnie i resztę bitej śmietany. Wyrównaj krem śmietankowy po bokach tortu. Za pomocą łyżki rozprowadź śmietankę na wierzchu.
8
Formuj na wierzchu nieregularne fal, które utworzą ciekawą strukturę tortu. Posyp teraz wierzch kawałkami czekolady i udekoruj wiśniami. Wstaw tort do schłodzenia na ok. 2–3 godz. Pozwoli to zestalić się strukturze, a śmietanie zesztywnieć. Przed podaniem pokrój tort na porcje i udekoruj listkami mięty.  
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery