Przepisy Tort z wiśniami na cynamonowo-czekoladowym biszkopcie

Składniki

Biszkopt: 

135 g kuwertury 

145 g mąki 

20 g cukru waniliowego 

125 g cukru pudru 

50 g cukru 

5 jajek 

1/2 łyżeczki cynamonu 

sól  

Masa: 

500 ml śmietanki 36% 

20 g cukru waniliowego 

80 g cukru 

300 g wiśni 

150 ml syropu wiśniowego wymieszanego z wodą 

200 g czekolady 

3 gałązki mięty

Sposób przygotowania

 alt=
1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem. Kuwerturę do ciasta połam na kawałki i wstaw w miseczce na rondlu do rozpuszczenia. Ważne, aby w rondelku była wystarczająca ilość wody, ponieważ czekolada najlepiej rozpuszcza się nad parą.

 alt=
2

Jajka podziel na żółtka i białka. Do szerokiej miski przełóż żółtka, a białka do misy miksera. Do białek dodaj szczyptę soli, to pomaga uzyskać ładną pianę. Ubij białka na sztywno i dosyp cukier puder. Dalej ubijaj, aż piana się utrwali, czyli nabierze szklistości i będzie bardzo sztywna.

 alt=
3

W misce lekko ubij żółtka, dodając cukier waniliowy. Jak tylko zrobią się puszyste, wlej ciepłą czekoladę i dosyp cynamon. Masę czekoladową wymieszaj. Dodaj dwie łyżki piany i znów lekko rozmieszaj. Wsyp przesianą przez sito mąkę i nie przestawaj delikatnie mieszać. Użyj do tego szerokiej łyżki kuchennej. Następnie dodawaj po kilka łyżek piany i kontynuuj powolne mieszanie. Stopniowe dodawanie piany do biszkoptu czekoladowego to sekret jego puszystości po upieczeniu.

 alt=
4

Ciasto przełóż do formy i wstaw do pieczenia na ok. 30 min. Pod koniec sprawdź patyczkiem kuchennym czy środek ciasta jest suchy. Oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Wyjmij go z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Biszkopt możesz przygotować nawet dzień wcześniej.

 alt=
5

Do misy miksera wlej śmietankę, wsyp cukier i cukier waniliowy. Ubijaj na średnich obrotach na puszystą masę. W tym czasie lub zaraz po ubijaniu wydryluj pestki z wiśni.

 alt=
6

Biszkopt przetnij wzdłuż na pół i spód przełóż na talerz deserowy. Nasącz kilkoma łyżkami soku wiśniowego i nałóż dookoła wykorzystując połowę wiśni. Następnie wyłóż i rozsmaruj połowę bitej śmietany.

 alt=
7

 Nakryj masę drugim płatem biszkoptowym. Ponownie nasącz ciasto sokiem, a potem ułóż wiśnie i resztę bitej śmietany. Wyrównaj krem śmietankowy po bokach tortu. Za pomocą łyżki rozprowadź śmietankę na wierzchu.

 alt=
8

Formuj na wierzchu nieregularne fal, które utworzą ciekawą strukturę tortu. Posyp teraz wierzch kawałkami czekolady i udekoruj wiśniami. Wstaw tort do schłodzenia na ok. 2–3 godz. Pozwoli to zestalić się strukturze, a śmietanie zesztywnieć. Przed podaniem pokrój tort na porcje i udekoruj listkami mięty.  

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4