Tort z truskawkami
Składniki
Biszkopt:
5 jajek
20 dag cukru pudru
8 dag mielonych orzechów
18 dag mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody
2 łyżki oleju
2 łyżki rumu
3 łyżki soku z cytryny
10 łyżek wody
Krem:
300 ml śmietanki 30%
1/2 szkl. cukru
1 op. śmietan-fixu
1 op. mrożonych truskawek lub świeże truskawki (ok. 700 g)
Dekoracja:
5 świeżych truskawek
1 op. biszkoptów podłużnych
Opis

Przygotuj biszkopt: nagrzej piekarnik do 180°. Żółtka utrzyj z cukrem, wodą i olejem. Do kremowej i puszystej masy dodawaj powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i zmielonymi orzechami. Na koniec delikatnie dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wlej do małej tortownicy o średnicy 18 cm posmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz przez 30 min, aż biszkopt się zarumieni. Po ostudzeniu przekrój go na 3 równe placki i skrop wodą z sokiem z cytryny i rumem.

Przygotuj krem: do schłodzonej śmietanki 30% dodaj opakowanie śmietan - fixu oraz pół szklanki cukru i ubijaj do momentu uzyskania puszystej bitej śmietany. Podziel ją na 2 części – połowę użyjesz do dekoracji tortu. W osobnym naczyniu zmiksuj zamrożone truskawki.

Na pierwszy placek biszkoptowy nałóż warstwę zmiksowanych truskawek oraz warstwę bitej śmietany. Całość przykryj drugim plackiem. Nałóż kolejną warstwę truskawek i kremu, a na koniec ostatni placek. Zarówno górę, jak i boki tortu pokryj pozostałą częścią bitej śmietany.
Biszkopty przekrój na pół i układaj wzdłuż boków, tworząc dekoracyjny „płotek”. Na wierzchu ułóż świeże truskawki pokrojone w plasterki lub w całości, udekoruj bitą śmietaną. Tort wstaw szybko do lodówki, aby bita śmietana stężała (na ok. 1, 5 godz.).

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy