Tort w kształcie serca
Składniki
6 dużych jajek
4/5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
Krem:
250 g masła
200 g malin
90 g cukru pudru
10 ml nalewki malinowej
Sposób przygotowania
1
Przygotuj dwie formy: okrągłą i kwadratową. Średnica okrągłej foremki i bok kwadratowej powinny być tej samej długości (ok. 18 cm). Z podanych składników upiecz biszkopt. Przesiej suche składniki. Ubij białka na pianę. Cały czas miksując, dodaj cukier, kolejno żółtka i na koniec mąkę z kakao. Ciasto rozlej do foremek na taką samą wysokość. Wstaw foremki z ciastem do nagrzanego do 160º piekarnika i piecz do „suchego patyczka”. Maliny przetrzyj przez sitko. Masło utrzyj na puch. Ucierając, dodaj stopniowo cukier puder i przecier malinowy. Pod koniec ucierania dodaj nalewkę. Gotowy krem przechowaj w lodówce do czasu przekładania ciasta.
2
Kiedy ciasta wystygną, przekrój je w poprzek na płaty. Wystarczy na dwa.
3
Okrągły biszkopt przekrój dodatkowo z góry na pół.
4
Z dolnych płatów ciasta ułóż serce.
5
Posmaruj schłodzonym kremem.
6
Przykryj warstwę kremu górnymi płatami ciasta.
7
Całość posmaruj pozostałym kremem.
8
Brzegi serca oprósz czekoladową posypką.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy