Tort urodzinowy
Składniki
Biszkopt:
5 jajek
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
Krem:
150 g miękkiego masła
300 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego bez cukru
4 czubate łyżki kakao rozpuszczalnego
75 g cukru pudru
Do nasączenia:
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka rumu
Dodatkowo:
gotowa polewa czekoladowa
ozdoby marcepanowe
Opis

Przygotuj biszkopt: Dno blaszanej tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 170°. Wymieszaj obie mąki, przesiej przez sitko i odstaw. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na lekką pianę. Miksując dalej, wsyp powoli cukier i po kolei dodaj żółtka. Następnie zmniejsz obroty miksera i delikatnie wmieszaj mąkę. Kiedy tylko połączy się z masą, przestań miksować. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 min. Biszkopt jest gotowy, kiedy drewniany patyczek wbity i wyciągnięty z niego jest suchy. Upieczony biszkopt trzymaj w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto odkrój nożem od boków tortownicy i wyciągnij. Przekrój wzdłuż na dwie części.

Przygotuj krem: do małego garnka wlej 200 ml mleka, wsyp kakao rozpuszczalne i dodaj 50 g masła. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń. Zagotuj mleko z masłem i dolej rozmieszany budyń, a następnie jeszcze raz zagotuj cały czas mieszając. Masę odstaw do wystygnięcia. Utrzyj pozostałą część masła z cukrem pudrem i dalej ucierając dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.

W szklanej miseczce wymieszaj sok z pomarańczy z sokiem z cytryny i rumem. Gotowym ponczem nasącz jeden spód biszkoptowy (można zrobić to silikonowym pędzelkiem) i rozsmaruj na nim cały krem. Drugą część biszkopta nasącz od przekrojonej strony i ułóż na rozsmarowanym kremie skórką do góry. Całość lekko przyciśnij dłonią i wstaw do lodówki na 30 min.

Gotową polewę czekoladową włóż do gorącej wody. Po 5 min wyciągnij i ugnieć, trzymając zamknięte opakowanie. Obetnij rożek z opakowania i wyciśnij polewę na środek schłodzonego tortu. Rozprowadź polewę lekko przechylając podstawkę z tortem. Tort możesz udekorować marcepanowymi ozdobami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
190 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje