Przepisy Tort urodzinowy

Składniki

Biszkopt:

5 jajek

150 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

50 g cukru

Krem:

150 g miękkiego masła

300 ml mleka

1 op. budyniu waniliowego bez cukru

4 czubate łyżki kakao rozpuszczalnego

75 g cukru pudru

Do nasączenia:

sok z 1 pomarańczy

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka rumu

Dodatkowo:

gotowa polewa czekoladowa

ozdoby marcepanowe

Opis

Przygotuj biszkopt: Dno blaszanej tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 170°. Wymieszaj obie mąki, przesiej przez sitko i odstaw. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na lekką pianę. Miksując dalej, wsyp powoli cukier i po kolei dodaj żółtka. Następnie zmniejsz obroty miksera i delikatnie wmieszaj mąkę. Kiedy tylko połączy się z masą, przestań miksować. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 min. Biszkopt jest gotowy, kiedy drewniany patyczek wbity i wyciągnięty z niego jest suchy. Upieczony biszkopt trzymaj w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto odkrój nożem od boków tortownicy i wyciągnij. Przekrój wzdłuż na dwie części.

Przygotuj krem: do małego garnka wlej 200 ml mleka, wsyp kakao rozpuszczalne i dodaj 50 g masła. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń. Zagotuj mleko z masłem i dolej rozmieszany budyń, a następnie jeszcze raz zagotuj cały czas mieszając. Masę odstaw do wystygnięcia. Utrzyj pozostałą część masła z cukrem pudrem i dalej ucierając dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.

W szklanej miseczce wymieszaj sok z pomarańczy z sokiem z cytryny i rumem. Gotowym ponczem nasącz jeden spód biszkoptowy (można zrobić to silikonowym pędzelkiem) i rozsmaruj na nim cały krem. Drugą część biszkopta nasącz od przekrojonej strony i ułóż na rozsmarowanym kremie skórką do góry. Całość lekko przyciśnij dłonią i wstaw do lodówki na 30 min.

Gotową polewę czekoladową włóż do gorącej wody. Po 5 min wyciągnij i ugnieć, trzymając zamknięte opakowanie. Obetnij rożek z opakowania i wyciśnij polewę na środek schłodzonego tortu. Rozprowadź polewę lekko przechylając podstawkę z tortem. Tort możesz udekorować marcepanowymi ozdobami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4