Tort Pawłowej
Składniki
Spód bezowy:
4 białka
200 g cukru
1/2 łyżeczki octu z białego wina
Krem:
250 ml śmietanki 30%
150 g świeżych truskawek
1 łyżeczka likieru pomarańczowego
1 łyżeczka cukru pudru
listki świeżej mięty lub melisy
Opis

Przygotuj spód bezowy: tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°. Białka wlej do wysokiej miski i zacznij ubijać na sztywno, pod koniec ubijania wsyp powoli cukier i wlej pół łyżeczki octu. Sztywną masę przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 5 min, po czym zmniejsz temperaturę do 150° i piecz jeszcze 1 godz. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw bezę w środku do wystudzenia.

Wystudzoną beze wyciągnij z tortownicy. Truskawki obierz z szypułek i opłucz. Następnie rozłóż na papierowym ręczniku i zostaw do wyschnięcia. Śmietankę wlej do wysokiego naczynia i zacznij ubijać. Kiedy zacznie gęstnieć, wsyp cukier puder i ubij na sztywno. Na koniec wlej łyżeczkę likieru i krótko zamieszaj. Gotową masę wyłóż na bezę. Na wierzchu rozłóż truskawki. Całość ozdób świeżymi listkami mięty lub melisy. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery