Tort Malakoff
Składniki
Biszkopt:
5 jajek
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
Krem:
200 g miękkiego masła
350 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego bez cukru
80 g cukru pudru
Do nasączenia:
125 ml białego półsłodkiego wina
50 ml rumu
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
100 g płatków migdałowych
1/2 szkl. dżemu porzeczkowego
Opis

Przygotuj biszkopt: weź tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż papierem do pieczenia sam spód. Nagrzej piekarnik do 170°. Obie mąki wymieszaj, przesiej przez sitko i odstaw. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na lekką pianę. Miksując, wsyp powoli cukier i dodawaj po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie wmieszaj mąkę. Kiedy mąka połączy się z masą, przestań miksować. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia, sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest dobrze upieczony. Upieczony biszkopt pozostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Wystudzone ciasto odkrój nożem od boków tortownicy i wyciągnij.

Płatki migdałowe upraż na suchej, rozgrzanej patelni i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj krem: do małego garnka wlej 300 ml mleka, dodaj 50 g masła i zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń. Następnie dodaj go do mleka z masłem i cały czas mieszając, zagotuj. Masę odstaw do wystygnięcia. Pozostałą część masła utrzyj z cukrem pudrem, delikatnie dodając po łyżce wystudzonego budyniu.

Wystudzony biszkopt przetnij na pół lub pokrusz. Następnie jedną część przełóż do tortownicy. Wino zmieszaj z rumem i cukrem. Częścią płynu nasącz biszkopt w formie. Na nim rozłóż kleksami połowę dżemu i przykryj połową kremu. Na kremie rozsyp połowę płatków migdałowych i ułóż drugą warstwę biszkopta. Nasącz biszkopt, nałóż kleksy z dżemu i rozsmaruj resztę kremu, posyp po wierzchu płatkami migdałowymi. Tort wstaw do lodówki na przynajmniej 1 godz. Przed podaniem wyjmij tort z formy i ozdób dodatkowo kawałkami czekolady lub/i polewa czekoladową.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
40 min.
Zupy