Przepisy Tort Malakoff

Składniki

Biszkopt:

5 jajek

150 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

50 g cukru

Krem:

200 g miękkiego masła

350 ml mleka

1 op. budyniu waniliowego bez cukru

80 g cukru pudru

Do nasączenia:

125 ml białego półsłodkiego wina

50 ml rumu

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

100 g płatków migdałowych

1/2 szkl. dżemu porzeczkowego

Opis

Przygotuj biszkopt: weź tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż papierem do pieczenia sam spód. Nagrzej piekarnik do 170°. Obie mąki wymieszaj, przesiej przez sitko i odstaw. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na lekką pianę. Miksując, wsyp powoli cukier i dodawaj po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie wmieszaj mąkę. Kiedy mąka połączy się z masą, przestań miksować. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia, sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest dobrze upieczony. Upieczony biszkopt pozostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Wystudzone ciasto odkrój nożem od boków tortownicy i wyciągnij.

Płatki migdałowe upraż na suchej, rozgrzanej patelni i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj krem: do małego garnka wlej 300 ml mleka, dodaj 50 g masła i zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń. Następnie dodaj go do mleka z masłem i cały czas mieszając, zagotuj. Masę odstaw do wystygnięcia. Pozostałą część masła utrzyj z cukrem pudrem, delikatnie dodając po łyżce wystudzonego budyniu.

Wystudzony biszkopt przetnij na pół lub pokrusz. Następnie jedną część przełóż do tortownicy. Wino zmieszaj z rumem i cukrem. Częścią płynu nasącz biszkopt w formie. Na nim rozłóż kleksami połowę dżemu i przykryj połową kremu. Na kremie rozsyp połowę płatków migdałowych i ułóż drugą warstwę biszkopta. Nasącz biszkopt, nałóż kleksy z dżemu i rozsmaruj resztę kremu, posyp po wierzchu płatkami migdałowymi. Tort wstaw do lodówki na przynajmniej 1 godz. Przed podaniem wyjmij tort z formy i ozdób dodatkowo kawałkami czekolady lub/i polewa czekoladową.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4