Tort kawowo-kokosowy
Składniki
5 białek
1 i 1/2 szkl. wiórków kokosowych
200 g cukru pudru
sok z 1/3 cytryny
1 łyżka masła
listki mięty do dekoracji
czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Krem:
1 kostka masła
5 żółtek
4 łyżeczki kawy mielonej
50 ml wody
1 łyżka cukru
Opis

Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie dodaj 1 szklankę wiórków kokosowych i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem i rozprowadź na nim masło za pomocą ręcznika papierowego. Przelej masę do tortownicy i piecz przez ok. 35 min w temp. 160°, aż ciasto się zarumieni.

Przygotuj krem: kawę zalej wrzątkiem i pozostaw do wystudzenia. Miękkie masło (ale nie płynne) utrzyj z cukrem i żółtkami na puszystą gładką masę. Chłodny wywar kawowy wymieszaj z kremem. Następnie podziel go na dwie części.

Upieczone i wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół, a następnie przełóż krążki jedną częścią kremu, rozsmarowując go dużym, szerokim nożem. Drugą częścią kremu pokryj wierzch i boki tortu – wygładzaj powierzchnię nożem. Boki tortu obsyp 1/2 szklanki wiórków kokosowych. Gotowy tort włóż do lodówki, aby stężał. Przed podaniem udekoruj go czekoladowymi ziarenkami kawy i listkiem mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Dania główne