Przepisy Tort czekoladowy

Składniki

180 g cukru

120 ml oleju roślinnego

3 duże jajka

½ szkl. kakao w proszku

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

½ szkl. śmietanki kremówki

200 g mąki pszennej (tortowej)

KREM

500 g masła

5 łyżek kakao

4 łyżki cukru pudru

50 ml ubitej śmietany

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 szczypta soli

GANACHE

200 g gorzkiej czekolady

180 ml śmietanki 30%

BIAŁA POLEWA

1 tabliczka czekolady (białej)

100 ml śmietanki 30%

DODATKOWO

owoce żurawiny

jadalne płatki złota

Czekolada pojawiła się jeszcze przed naszą erą. Przez wieki spożywano ją jako napój, a w XIX stuleciu wyprodukowano pierwszą tabliczkę tego smakołyku.

Opis

Czy wiesz, że...

1. W 2017 roku z nasion kakaowca rubinowego wyprodukowano po raz pierwszy różową czekoladę.

2. Do wyprodukowania kilograma czekolady potrzeba około 800 ziaren kakaowca.

3. Czekolada wpływa korzystnie na naszą pamięć oraz poprawia samopoczucie.

Sposób przygotowania

1

CIASTO: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj 3 okrągłe formy do pieczenia o średnicy 20 cm, wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem boki.

2

W dużej misce połącz cukier, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Ubijaj na średniej prędkości, aż jajka i olej dobrze się połączą. Następnie wmieszaj śmietankę i ubij, aż masa będzie jednolita.

3

W osobnej misce przesiej razem suche składniki.

4

Użyj szpatułki, aby zeskrobać ciasto z boków miski, i wymieszaj je od dołu do góry.

5

Podziel ciasto równomiernie pomiędzy trzy blaszki. Piecz w 175°C przez 20-25 minut.

6

Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, przy pomocy wykałaczki. Jeśli wykałaczka pozostanie czysta, twoje ciasto jest gotowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

7

KREM: Pokrój masło na kawałki i ubij mikserem. Następnie dodaj kakao i wymieszaj.

8

Dodaj cukier puder i płynne składniki: ekstrakt waniliowy i śmietankę. W razie potrzeby dodaj szczyptę soli. Upewnij się, że cukier puder jest dobrze połączony.

9

Po dodaniu wszystkich składników ubijaj przez 3-4 minuty, aż krem będzie lekki. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodawaj po łyżce dodatkową bitą śmietanę.

10

GANACHE: Do rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj kilka minut na małym ogniu.

11

Dodaj pokruszoną gorzką czekoladę. Mieszaj powoli, aż czekolada się rozpuści, uważając, by nie zagotować masy.

12

Zdejmij krem z palnika i odstaw na godzinę do wystudzenia.

13

BIAŁA POLEWA: W małym garnuszku podgrzej śmietankę, dodaj pokruszoną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż masa stanie się gładka.

14

ZŁOŻENIE CIASTA: Przekładaj biszkopty kremem i układaj warstwowo. Posmaruj zewnętrzne ścianki ciasta i wygładź je.

15

Wierzch ciasta oblej polewą z białej czekolady.

16

Użyj woreczka lub szprycy do tortów, aby ułożyć ganache na cieście w kształt rozet.

17

Całość udekoruj owocami żurawiny.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 27.02-4.03.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4