Przepisy Tort chałwowy z musem truskawkowym

Składniki

9 jajek (rozmiar L)

7 łyżek mąki pszennej

2 łyżki kakao gorzkiego

9 łyżek cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

500 g serka mascarpone

200 g chałwy mlecznej lub waniliowej

500 ml śmietany kremówki 36%

500 g truskawek + truskawki do przybrania

1 op. galaretki truskawkowej

2 łyżeczki żelatyny

150 ml espresso (mocnego)

listki mięty lub melisy do przybrania

masło lub olej do posmarowania formy + bułka tarta lub kakao

Sposób przygotowania

 alt=
1

Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek, uważając by nawet odrobina żółtka nie znalazła się w białkach. Gdyby tak się stało, to ubicie białek będzie bardzo trudne, czasami niemożliwe. Warto więc rozbijać jajka pojedynczo do miseczki i przelewać po dokładnym oddzieleniu do większych dwóch misek.

 alt=
2

Odmierz mąkę i kakao. Posmaruj formę masłem/olejem i wysyp bułką tartą/kakao. Ubij żółtka z cukrem na jednolitą, jasną masę.

 alt=
3

Białka ubij na sztywno. Połącz je delikatnie z utartymi żółtkami.

 alt=
4

Dodaj do masy jajecznej przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ostrożnie do połączenia się składników.

 alt=
5

Przełóż ciasto do formy i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz na środkowej półce przez 30–35 min. Upieczenie ciasta sprawdź długim patyczkiem (np. od szaszłyków). Patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

 alt=
6

Przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu, dodaj żelatynę. Przestudź. Przestudzoną przełóż do lodówki. Truskawki zmiksuj. Dodaj tężejącą galaretkę. Schowaj do lodówki do stężenia. Mascarpone przełóż do misy. Pokrusz chałwę. Utrzyj na jednolitą masę.

 alt=
7

Odkrój wierzchnią warstwę biszkoptu i odłóż. Przyda się do ozdobienia tortu. Pozostałą część przekrój na 3 blaty.

 alt=
8

Przełóż jeden blat na talerz, załóż obręcz. Nawilż blat 1/3 espresso. Wyłóż masę chałwową i przykryj drugim blatem. Powtórz nawilżanie.

 alt=
9

Wyłóż tężejący mus truskawkowy. Przełóż na ok. 2 godziny do stężenia do lodówki.

 alt=
10

Przykryj mus kolejną warstwą biszkoptu, nawilż go ostatnią porcją kawy.

 alt=
11

Ubij schłodzoną śmietanę i wyłóż na tort.

 alt=
12

Na wierzchu tortu pokrusz odłożony biszkopt i ozdób go kremem ze szprycy.

 alt=
13

Udekoruj tort truskawkami i listkami mięty lub melisy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4