Przepisy Tort bezowy

Składniki

Spody bezowe:

4 białka

1 i 1/2 szkl. cukru pudru

Krem:

200 g miękkiego masła

30 ml mleka

100 g kakao

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

10 ml rumu

40 g cukru

150 g cukru pudru

Do dekoracji:

orzechy laskowe

truskawki

Opis

Przygotuj bezy: piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do temperatury 100°. Na lewej stronie papieru do pieczenia narysuj dwa kółka o średnicy 20 cm i wytnij je. Papier odwróć na drugą stronę i wyłóż nim blachę z piekarnika. Białka zacznij ubijać, a kiedy się spienią, dosyp powoli cukier puder i dalej ubijaj, aż masa zrobi się sztywna. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskając małe kleksy, jeden przy drugim, wypełnij narysowane na papierze kółka. Jeżeli nie masz rękawa cukierniczego, wyłóż masę łyżką. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz bezy przez ok. 45 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwierając go, zostaw bezy w środku na godzinę. Po tym czasie wyciągnij blachę z piekarnika i poczekaj do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie rozgrzej suchą patelnię i wsyp na nią orzechy laskowe. Mieszając, praż je do momentu, aż zacznie schodzić z nich skórka. Uprażone orzechy przesyp na czystą ściereczkę i zostaw do ostygnięcia.

Przygotuj krem: do małego garnka wlej mleko, wsyp kakao i cukier kryształ. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 3–5 min, ciągle mieszając. Kiedy masa stanie się jednolita, zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż wystygnie. Do miski wrzuć masło i cukier puder. Zacznij ucierać, dodając po chwili po 1 łyżce wystudzonej masy kakaowej. Nadal ucierając, dodaj skórkę pomarańczową i rum. Gotowy krem podziel na dwie części. Jedną część kremu rozsmaruj na spodzie bezowym, przykryj drugą bezą i rozsmaruj po wierzchu pozostałą część masy. Wierzch ciasta posyp uprażonymi orzechami. Tort bezowy najlepiej przełożyć kremem na godzinę przed podaniem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4