Przepisy Torciki z porzeczkami i agrestem

Składniki

4 jajka
4 łyżki wody (ciepłej)
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
75 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (stołowe płaskie)
Krem:
¾ szklanki śmietany kremówki (30%)
¼ szklanki mleczka kokosowego
1 opakowanie śmietan-fixu
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka czerwonych porzeczek (obranych)
2 szklanki agrestu

Opis

Przygotuj biszkopt: żółtka utrzyj z wodą, 2/3 ilości cukru oraz cukrem waniliowym i kakao na puszystą masę.

W drugiej misce ubij białka z resztą cukru na sztywną pianę (cukier dodaj pod koniec ubijania), a następnie przełóż je do utartej masy z żółtek. Na ubitą pianę przesiej odmierzoną mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. 

Ciasto przelej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie drewnianą łopatką na całej powierzchni. 

Przygotuj krem kokosowy: do 3/4 kremówki dodaj 1/4 szklanki mleczka kokosowego oraz śmietanfix i łyżkę cukru pudru. Wszystko ubij na sztywną masę. 

Wytnij w cieście miseczką albo foremką dwa rodzaje kół: większe i mniejsze. Na większe koło nałóż krem kokosowy i nakryj mniejszym kołem. Całość udekoruj porzeczkami i agrestem. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 1.10-7.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8