Kaszę gryczaną gotujemy na półtwardo (aby nie była za sypka), studzimy, mieszany z 3 białkami i dzielimy na 6 części. Żółtka ucieramy z cukrem (kogel mogel), a pozostałe 4 białka z łyżką cukru pudru. Przygotowaną tortownicę (średniej wielkości) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Do przygotowanej formy dajemy jedną część kaszy. Całość pokrywamy warstwą dżemu lub konfitury (dowolny smak) i pokrywamy kolejną warstwą kaszy.Tę warstwę polewamy 1 częścią masy żółtkowej i ponownie przykrywamy warstwą kaszy, którą tym razem pokrywamy konfiturą (można zmienić smak). Na konfiturę nakładamy warstwę kaszy i drugą część masy żółtkowej. W dalszym ciągu pokrywamy ją kolejną częścią kaszy i pokrywamy konfiturą. Całość przykrywamy ostatnią częścią kaszy.
Wierzch naszego tortu pokrywamy plastrami masła i wkładamy na 20 minut do piekarnika (180-200°). Po tym czasie wyciągamy tort i polewamy ubitą pianą z białek i ponownie wkładamy na 10 minut do piekarnika. Następnie wyciągamy torcik, studzimy i zdobimy owocami. Torcik można także podawać na gorąco. Smacznego!
Nasze porady: