Torcik z kaszy gryczanej - przepis kresowy
Składniki
4 torebki kaszy gryczanej
konfitura lub dżem wiśniowy, porzeczkowy, brzoskwiniowy (do wyboru)
4 żółtka
7 białek
¾ szklanki cukru
cukier puder
owoce do dekoracji
1 kostka masła
Opis

Kaszę gryczaną gotujemy na półtwardo (aby nie była za sypka), studzimy, mieszany z 3 białkami i dzielimy na 6 części. Żółtka ucieramy z cukrem (kogel mogel), a pozostałe 4 białka z łyżką cukru pudru. Przygotowaną tortownicę (średniej wielkości) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Do przygotowanej formy dajemy jedną część kaszy. Całość pokrywamy warstwą dżemu lub konfitury (dowolny smak) i pokrywamy kolejną warstwą kaszy.Tę warstwę polewamy 1 częścią masy żółtkowej i ponownie przykrywamy warstwą kaszy, którą tym razem pokrywamy konfiturą (można zmienić smak). Na konfiturę nakładamy warstwę kaszy i drugą część masy żółtkowej. W dalszym ciągu pokrywamy ją kolejną częścią kaszy i pokrywamy konfiturą. Całość przykrywamy ostatnią częścią kaszy.

Wierzch naszego tortu pokrywamy plastrami masła i wkładamy na 20 minut do piekarnika (180-200°). Po tym czasie wyciągamy tort i polewamy ubitą pianą z białek i ponownie wkładamy na 10 minut do piekarnika. Następnie wyciągamy torcik, studzimy i zdobimy owocami. Torcik można także podawać na gorąco. Smacznego!

Nasze porady:

  • Kaszę na półtwardo gotuj przez ok. 20 min na wolnym ogniu (do momentu wchłonięcia wody przez kaszę). Na jedną szklankę kaszy wlej około dwie szklanki wody.
  • Do przygotowania torciku polecamy użyć tortownicy o średnicy 24 - 26 cm lub garnuszka o podobnych wymiarach. 
  • Możesz użyć mniejszej ilości masła. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne