Przepisy Torcik „Pavlova” à la świąteczny wieniec

Składniki

Składniki na bezę
5 jajek (białka)
5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 cytryna (1 łyżka soku z cytryny)
1 szczypta soli
Składniki na polewę
250 g mascarpone
400 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
Składniki do dekoracji
1 garść malin
1 garść jeżyn
1 garść borówek
świeża mięta
cukier puder
1 granat

Opis

Lekki jak chmurka. Torcik Pavlova został po raz pierwszy  podany do degustacji rosyjskiej primabalerinie Annie Pavlovej.  

Inspiracją dla tego deseru była jej jedwabista i puszysta spódnica baletowa. To właśnie ma odwzorowywać torcik Pavlova.  

 

Jeśli jesteś miłośnikiem świątecznych ciast, pokochasz przepis na makowiec z wiśniami. Będzie wyglądał wyśmienicie na zimowym stole!   

Młodym szefom kuchni spodoba się prosty sernik z owocami. To ciasto w kształcie serca z kolorowymi owocami nadaje się na każdą okazję lub uroczystość. Również na Boże Narodzenie. 

 

Czy wiesz, że...?       

Czy wiesz jak ubijają białka profesjonaliści? Użyj 50 g cukru na 1 białko jajka.

Jeśli potrzebujesz większego lub mniejszego ciasta, pamiętaj o zachowaniu tych proporcji. Jeśli je zakłócisz i usuniesz cukier, złamiesz strukturę ciasta i nie będzie wystarczająco mocne.  

Podstawą tortu “Pavlova” z mascarpone są dobrze ubite białka z cukrem. Na pewno nie próbuj ubijać ich ręcznie, zajęłoby ci to ponad pół godziny i przyniosło rozczarowanie następnego dnia.   

W rzeczywistości Pavlova polega bardziej na suszeniu niż na pieczeniu. Torcik jest suszony w temperaturze 120 stopni. Jeśli podniesiesz temperaturę, stanie się brązowy, czego na pewno nie chcesz.   

Ten tort możesz również upiec 2-3 dni wcześniej i nałożyć masę i owoce na kilka godzin przed podaniem. Przechowuj je jednak dokładnie w zamkniętym pojemniku, ponieważ są bardzo delikatne.   

Oprócz śmietany i owoców możesz przygotować łatwo polewę z owoców leśnych, z dodatkiem cukru i miodu. Taką polewą możesz pokryć bezę, a na koniec udekorować kremem na wierzchu. 

Sposób przygotowania

1

Oddziel białka od żółtek, dodaj do nich szczyptę soli i zacznij je ubijać w misie.

2

Po chwili dodaj cukier i kontynuuj ubijanie. Białka są dobrze ubite, gdy nie odpadają od powierzchni i tworzą sztywne górki.

3

Delikatnie wymieszaj skrobię kukurydzianą i sok z cytryny z ubitym białkiem.

4

Za pomocą ołówka obrysuj obwód talerza na pergaminie do pieczenia. Powinien mieć około 25 cm średnicy, a wewnętrzny mniejszy okrąg (użyj odpowiedniej foremki) około 5 cm.

5

Rozprowadź masę bezową wewnątrz dużego koła w obrębie narysowanego kształtu.

6

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj blachę do pieczenia.

7

Piecz przez 2 godziny w temperaturze 120°C, następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól torcikowi całkowicie wystygnąć w piekarniku - nie krócej niż przez 3 godziny.

8

W międzyczasie przygotuj krem. Wymieszaj mascarpone ze śmietanką kremówką, delikatnie posłodź cukrem pudrem i odłóż na bok.

9

Gdy beza będzie chłodna, delikatnie rozprowadź na niej krem, i ułóż na nim różne owoce (maliny, truskawki, jagody, porzeczki…), na koniec dekorując je świeżą miętą. Użyj również małych zielonych gałązek, aby stworzyć magiczną świąteczną atmosferę.

10

Włóż gotowy torcik do lodówki i pozostaw do zmięknięcia na około 5 godzin. Po tym czasie można go pięknie pokroić i podawać.

11

Podawaj torcik “Pavlova” z mascarpone jako wieniec świąteczny na stole wigilijnym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8