Przepisy Torcik lodowy
Składniki
1 opakowanie cukru waniliowego
½ l mleka
8 żółtek
10 g cukru
250 ml śmietany kremówki
200 g czereśni
200 g winogron czerwonych
kilka listków mięty
Opis

Żółtka ubij z cukrem. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym, a kiedy ostygnie, wlej je do żółtek. Ubij całość mikserem i przelej do garnuszka. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU stale mieszając, aż masa uzyska konsystencję budyniu (ok. 20 - 30 min). 

Czereśnie i winogrona umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestki.

Śmietanę ubij. Dodaj bitą śmietanę do ostudzonej masy.
 
Okrągłe, najlepiej plastikowe lub aluminiowe naczynie wyłóż pergaminem i wlej do niego połowę masy. Na masie ułóż połówki owoców. Zalej pozostałą masą i wyrównaj wierzch tak, aby był gładki. Wstaw tort do zamrażarki na ok. 12 godz.

Przed podaniem wierzch gotowego tortu udekoruj owocami, listkami mięty i bitą śmietaną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery