Przepisy Torcik Karlsbadzki

Składniki

300 g andrutów karlsbadzkich lub wafli

280–300 g czekolady gorzkiej

200 g cukru pudru

200 g migdałów

100 g cukru brązowego

300 g masła

20 ml wódki

cynamon, wanilia

Nitki z karmelu:

70 g cukru

40 ml wody

Opis

Przygotuj krokant, czyli orzechy w karmelu: w misce sparz migdały wrzątkiem i pozostaw przez ok. 10 min, aż brązowa skórka zacznie odchodzić. Następnie obierz migdały. Na patelnię teflonową wsyp cukier i podgrzewaj, aż się lekko skarmelizuje. Dodaj migdały, podgrzewaj i ruszaj patelnią, aż cały karmel pokryje migdały (nie mieszaj łyżką). Gdy orzechy się przyrumienią, odstaw je do zastygnięcia na lekko naoliwiony talerz. Krokant jest twardy wiec, aby go rozdrobnić na kawałki możesz użyć blendera lub posiekać orzechy ostrożnie nożem. Warto zostawić kilka całych migdałów do dekoracji.

Utrzyj mikserem masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu na gładki krem. Czekoladę rozpuść w misce na parze. Zostaw do ochłodzenia, a następnie dodaj do masy maślanej. Posiekany krokant wymieszaj z czekoladową masą, wlej wódkę i całość dokładnie rozmieszaj.
 
Andruty lub wafle wyjmij z opakowania i wytnij okręgi za pomocą np. rantu z tortownicy. Powinno być 8-9 wafli. Na talerz połóż jeden okrągły andrut i dokładnie nasmaruj masą czekoladową. Przełóż kolejnym i znowu posmaruj masą. Powtarzaj czynność aż wykorzystasz wszystkie wafle. Ostatni wafel oraz brzegi posmaruj krokantową masą. Ciasto przykryj folią spożywczą i talerzem. Dociśnij deską do krojenia obciążoną rondelkiem z wodą. Wstaw ciasto do lodówki na 12 godz.

Przed wyjęciem tortu gotuj na patelni cukier z wodą aż do uzyskania jasnego karmelu. Odstaw karmel i mieszaj łyżką, aby obniżyć jego temperaturę. Gdy zacznie gęstnieć, ciągnij łyżką karmel w cienkie strużki, które powinny od razu zastygać dając efektowne nitki. Dodaj do dekoracji migdały. Można również wylewać karmel na natłuszczony talerz w formie kleksów – są bardzo efektowne.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
35 min.
Desery
2 3 4