Przepisy Tiramisu
Składniki
2 jajka
350 g sera mascarpone
150 ml zimnej mocnej kawy
100 ml likieru kawowego lub amaretto
ok. 15 podłużnych biszkoptów
przesiane kakao do posypania
wiórki czekolady do dekoracji
1 łyżka cukru lub cukru waniliowego
Opis

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. W drugiej misce zmiksuj ser mascarpone z żółtkami, aż do uzyskania jednolitego gładkiego kremu. Do kremu dodawaj partiami po kilka łyżek piany z białek. Za każdym razem delikatnie mieszaj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję kremu (nie może on być za rzadki). Na koniec wmieszaj cukier waniliowy lub zwykły. Odłóż 1/4 kremu.

4 łyżeczki kawy zalej gorącą wodą i odczekaj aż ostygnie. Następnie dodaj likier i wymieszaj z kawą. W zimnym wywarze z kawy zanurz biszkopty. W naczyniu ułóż obok siebie nasączone biszkopty (np. po 5 sztuk), przykryj jedną trzecią masy serowej i wyrównaj, a następnie powtórz czynność dwukrotnie, nakładając na siebie kolejne dwie warstwy. Ostatnią warstwą ma być masa serowa. Odłożoną część masy przełóż do rękawicy cukierniczej i wyciskając, twórz małe okrągłe kopczyki na wierzchu ciasta.

Tiramisu schowaj do lodówki na 5–6 godzin. Po wyjęciu posyp obficie kakao za pomocą sitka, obsyp wiórkami czekoladowymi i pokrój.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
80 min.
Zupy
2 miesiące temu
210 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Desery