Przepisy Timpano – włoska zapiekanka makaronowa
Składniki
Ciasto:
2 jajka
2 szkl. mąki
3–4 łyżki wody
1 łyżeczka soli
Klopsiki:
300 g mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe)
sól, pieprz
Sos:
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 drobno pokrojonej cebuli
1 ząbek czosnku
przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia)
oliwa z oliwek
Dodatkowo:
100 g makaronu spaghetti
3 jajka ugotowane na twardo
1 opakowanie Salami
2 surowe jajka
1 kulka mozzarelli
Sposób przygotowania
 alt=
1
W misce umieść wszystkie składniki na ciasto, czyli mąkę, jajka oraz sól. Zacznij wyrabiać ciasto, a w międzyczasie dolewaj po łyżce wody. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, to zawiń je w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.  W tym czasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu i odstaw go do ostygnięcia.
 alt=
2
Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj w małe klopsiki. Usmaż je na oliwie z oliwek. Gdy już je usmażysz, to zdejmij z patelni, dolej trochę oliwy i dodaj cebulkę, oraz przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Podsmażaj przez chwilę, a następnie dodaj pomidory. Sos dopraw solą, pieprzem, suszonym oregano i suszoną bazylią. Duś sos, aż trochę zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
 alt=
3
Przygotuj emaliowaną miskę, lub tortownicę o średnicy około 24 cm. Wysmaruj ją tłuszczem (np. oliwą), ciasto rozwałkuj i wyłóż w środku pamiętając, żeby nie odcinać brzegów ciasta, aby później uformować z nich górę zapiekanki.
 alt=
4
W wyłożonym ciastem naczyniu po kolei wkładaj składniki: salami, ugotowany makaron, klopsiki, jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki lub połówki, następnie mozzarellę pokrojoną w plastry.
 alt=
5
Wymieszaj dwa surowe jajka i zalej nimi to co jest w zapiekance, a do całości dodaj jeszcze sos pomidorowy. Poczekaj chwilę, aż wszystko się rozleje między składnikami, z brzegów ciasta uformuj górę i upiecz całość przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8