Terrina z grzybów leśnych z warzywami i dressingiem z wódką
Składniki
200 g podgrzybków mrożonych
100 g marchwi
50 g selera
50 g pietruszki
1/2 pęczka natki pietruszki
1/4 papryki czerwonej
1/2 sałaty fryzyjskiej
1/4 cebuli czerwonej
5 ml octu winnego
50 g żelatyny
20 g musztardy francuskiej
20 ml wódki
50 ml oliwy z oliwek
10 ml wódki
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Obraną marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Zagotuj w rondelku ok. 1 l wody. Przypraw delikatnie solą. Dodaj warzywa i gotuj powoli, aż zmiękną. Wyjmij warzywa łyżką cedzakową do porcelanowej formy, w której galaretka z grzybów będzie zastygać. Do wywaru warzywnego wsyp grzyby mrożone. Dolej od razu ocet winny i zagotuj grzyby. Pozostaw podgrzybki jeszcze na kilka minut w gorącym wywarze. Po chwili wyjmij grzyby łyżką cedzakową. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do grzybów. Wymieszaj wszytko i rozłóż równo w porcelanie.

Pozostały wywar wygotuj do objętości pół litra. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wsyp żelatynę do wywaru i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Nie gotuj już galaretki grzybowej, bo wysoka temperatura osłabi żelatynę. Ciepłą galaretkę wlej do formy z warzywami i grzybami. Zamieszaj warzywa jeszcze raz w formie, aby galaretka równo została rozprowadzona. Wstaw formę do lodówki na ok. 6 godzin.

W tym czasie obierz cebulkę, a sałatę i paprykę umyj. Pokrojone warzywa w kostkę przełóż do miski i dodaj do nich oliwę oraz musztardę francuską. Całość dobrze wymieszaj, na koniec wlej wódkę do smaku. Zastygniętą terrinę z grzybów wyjmij z formy i pokrój na plastry. Ułóż na półmisku a dookoła rozłóż dekoracyjnie sałatę fryzyjską i polej sosem vinaigrette.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Zupy