Przepisy Terrina z boczkiem
Składniki
200 g boczku parzonego wędzonego
kilka małych różyczek kalafiora
400 g pieczarek
100 g sera żółtego
2 jajka
1 cebula
1 bułka 
100 ml mleka
2 łyżki oleju do smażenia
garść szałwii świeżej
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Podsmażaj na wolnym ogniu pieczarki z cebulą przez ok. 20 min (aż pieczarki puszczą sok). Bułkę zalej mlekiem, kiedy nasiąknie odciśnij ją z nadmiaru mleka i zmiksuj blenderem. Pieczarki przestudź i wymieszaj ze zmiksowaną bułką. Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do pieczarek. Boczek pokrój w cienkie plastry.

Połącz masę z jajkami, posól i popierz do smaku. Formę aluminiową (o wymiarach ok. 24 x 10 cm) wyłóż plastrami boczku (plastry powinny nachodzić na siebie i przykrywać nie tylko dno i brzegi formy, ale też wystawać poza formę, aby można było przykryć nimi farsz z góry). Połowę masy przełóż do formy. Na wierzchu ułóż wzdłuż kawałki brokułów i świeże listki szałwii, a następnie przykryj drugą połową farszu, wygładź i nakryj wystającymi plastrami boczku. Piecz w piekarniku przez ok. 35 min, aż plastry boczku się zarumienią. Po upieczeniu odczekaj ok. 10 min, aby farsz zawinięty w boczek uleżał się, a następnie pokrój w plastry. Terrina dobrze smakuje jako dodatek do ziemniaków.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
35 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
15 min.
Zupy
3 miesięcy temu
145 min.
Dania główne