Tartaletki ze śliwkami
Składniki
1 op. gotowego ciasta kruchego
350 g śliwek węgierek
20 g masła
80 g cukru
masło do posmarowania foremek
Opis

Foremki do tartaletek wysmaruj masłem. Gotowe ciasto rozwiń i wyłóż nim foremki. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° i piecz ok. 15 min do zarumienienia.

Śliwki umyj i wypestkuj. Następnie wrzuć je na ciepłą patelnię, dodaj masło i zasyp cukrem. Smaż na wolnym ogniu do momentu, aż śliwki puszczą sok, a cukier się roztopi. Wyjmij z foremek ciasto i nałóż po kilka śliwek do każdej tarteletki, wypełniając je syropem powstałym w trakcie smażenia. Podawaj na ciepło lub na zimno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
240 min.
Desery