Przepisy Tartaletki z owocami
Składniki
Ciasto:
2 szk. mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
2 kostki schłodzonego, ale nie twardego masła (po 200 g)
2 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
100 ml jogurtu naturalnego
1/3 szkl. śmietanki
1 łyżka miodu
1/2 szkl. jagód świeżych lub mrożonych
2/3 szkl. jeżyn świeżych lub mrożonych
Opis

Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj masło pokrojone w kostkę i ponownie wymieszaj. Dodaj żółtka i ugniataj, aż cała masa dobrze się połączy. Ciasto owiń w folię i chłodź przez ok. 30 min.

Wyjmij ciasto z lodówki, podsyp mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto jak najcieniej. Pokrój ciasto w kwadraty, następnie każdy kwadrat przekrój po przekątnej na pół. Foremki do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Układaj po 4 trójkąty długim bokiem przy ściance, tworząc 4-ramienną gwiazdę. Ciasteczka podpiecz przez ok. 10 min w temp. 200°. Wyjmij ciastka i do środka każdego z nich nakładaj nadzienie.

Przygotuj nadzienie: śmietankę wymieszaj z jogurtem i łyżką miodu. Dna tartaletek wypełnij masą, a następnie nałóż na nią owoce. Ponownie zapiekaj przez 10 min, zmniejszając temp. do 180°. Podawaj ciepłe.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
1 tydzień temu
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne
2 miesiące temu
50 min.
Desery