Przepisy Tartaletki z budyniem i owocami
Składniki
Ciasto:
1/2 kostki zimnego masła
150 g mąki pszennej lub krupczatki
50 g drobnego cukru
1/2 jajka (z białkiem)
szczypta soli
1/2 łyżki zimnej wody
Wypełnienie:
450 g truskawek świeżych lub mrożonych
2 łyżeczki cukru
2 op. budyniu z cukrem
mleko
owoce sezonowe, np. kiwi, mango, nektarynka
Dodatkowo:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
folia aluminiowa
folia spożywcza
500 g ryżu
Opis

Przygotuj ciasto. Posiekaj nożem wszystkie składniki. Następnie szybko je połącz rękami. Zrób z ciasta wałek, zawiń go w folię i włóż do lodówki na 30–60 minut.

Truskawki przełóż do naczynia. Posyp je 2 łyżeczkami cukru i piecz w 200°C przez ok. 30 minut. Upieczone truskawki ugnieć widelcem.

Rozpuść 1 łyżkę masła. Przygotuj foremki o średnicy 9 cm. Posmaruj je masłem i posyp mąką, a jej nadmiar strząśnij.

Ciasto rozwałkuj na 2–3 mm. Aby było łatwiej, zrób to między dwoma kawałkami folii spożywczej. Wylep foremki ciastem. Spód nakłuj widelcem. Przełóż na ok 15 minut do lodówki.

Przykryj każdą z tartaletek folią aluminiową i wysyp na nią ryż. Zapobiegnie to zsuwaniu się ciasta. Piecz tartaletki w 200°C przez ok. 25 minut. Usuń ryż i folię.

Ugotuj budyń w 1/2 porcji mleka, którą podano na opakowaniu. Na dno każdej foremki wyłóż po 1 łyżeczce truskawek. Na to wyłóż po 2 łyżki ciepłego budyniu. Na koniec wyłóż owoce.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Desery