Przepisy Tartaletki owsiano-kokosowe z kremem z nerkowców

Składniki

100 g migdałów mielonych
20 g wiórków kokosowych
20 g mąki owsianej (+ do oprószenia foremek)
3 daktyle
Krem:
100 g orzechów nerkowca
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka pomarańczy (1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy)

Sposób przygotowania

1

Orzechy zalej zimną wodą i odstaw na 3 godziny. Daktyle włóż do rondelka i zalej 125 ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut. 

2

Ugotowane daktyle zmiksuj.

3

Kiedy pasta z daktyli przestygnie, wymieszaj ją z mąką, mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Całość zagnieć lub zmiksuj w malakserze. Jeżeli masa bardzo się kruszy, dodaj do niej nieco ciepłej wody.

4

Foremki na tartaletki posmaruj olejem kokosowym i oprósz mąką owsianą. Wyłóż foremki ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160° na 8–12 minut. Wystudzone podstawy tartaletek wyciągnij z foremek. Orzechy nerkowca wyciągnij z wody i zmiksuj malakserem. W czasie miksowania dodaj syrop z agawy i skórkę z pomarańczy. Wypełnij kremem tartaletki. Podaj z listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem