Przepisy Tarta z truskawkami
Składniki
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
1/3 szkl. cukru
1 op. galaretki truskawkowej
1 op. truskawek mrożonych lub świeżych (450 g)
100 g dżemu truskawkowego
przyprawy: sól
Opis

Miękkie masło połącz z mąką, dodaj jajko, szczyptę soli i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką, po czym zagnieć ciasto dłońmi. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie powinno kleić się do rąk. Gotowe zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie rozmroź truskawki. Wyłóż je w opakowaniu na metalowe sitko. Do garnka nalej wodę i nałóż sitko na garnek. Rozmrażaj truskawki na parze. Otwórz worek i zlej nadmiar soku.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Oprósz mąką (ok. 1 łyżka) żaroodporne naczynie do pieczenia tarty i przełóż ciasto do naczynia. Ponakłuwaj je widelcem. Wierzch ciasta posmaruj dżemem i poukładaj na nim truskawki. Odetnij zbędne części ciasta na krawędziach i zawiń wokoło rant. Nagrzej piekarnik do 180° i piecz tartę ok. 30 min aż się zarumieni. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy tarta ostygnie, polej ją na w pół stężałą galaretką. Tartę podawaj na zimno z bitą śmietaną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Desery