Przepisy Tarta z pomidorami
Składniki
Ciasto:
1 krążek ciasta o średnicy 25-30 cm
lub
2 szkl. mąki
140 g masła
1 jajko
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
3 dojrzałe pomidory (np. malinowe)
2 łyżki natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1/2 szkl. utartego parmezanu
1/2 szkl. utartego sera gouda
2 cebule
kilka czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano lub garstka świeżych liści
Sposób przygotowania
 alt=
1
Mąkę przesiej. Masło pokrój na mniejsze kawałki (masło nie powinno być twarde) i dodaj do mąki. Dodaj śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Całość zagnieć na gładkie ciasto i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
 alt=
2
Cebulę pokrój w cienkie plasterki, smaż na małym ogniu ok. 20 min i odstaw do studzenia. Czosnek i natkę drobno posiekaj i wymieszaj. Pomidory pokrój w plasterki, oliwki w ćwiartki, a ser zetrzyj na tarce.
 alt=
3
Naczynie do zapiekania wysmaruj cienką warstwą margaryny. Schłodzone ciasto wykładaj kawałkami na grubość 1 cm, tworząc dookoła niewysoki brzeg. Nakłuj w kilku miejscach widelcem. Tartę podpiecz 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.
 alt=
4
Podpieczone ciasto posyp łyżką parmezanu. Rozłóż na nim cebulę, a następnie plasterki pomidora tak, by nachodziły na siebie.
 alt=
5
Całość przypraw solą i pieprzem, posyp mąką z czosnkiem, pokrojonymi w ćwiartki czarnymi oliwkami oraz startym parmezanem i serem gouda. Skrop oszczędnie oliwą. Gotową tartę włóż do piekarnika i piecz jeszcze ok. 25 min. Upieczoną podawaj skropioną oliwą i octem balsamicznym.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8