Przepisy Tarta z pomidorami
Składniki
1 krążek ciasta o średnicy ok. 25–30 cm
2 szkl. mąki
140 g masła
1 jajo
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy: sól
3–4 średnie dojrzałe pomidory (polecamy malinowe)
2 łyżki natki
1 ząbek czosnku
1/2 szkl. utartego parmezanu
1/2 szkl. utartego sera gouda
2 cebule
kilka czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano lub garstka świeżych liści
Opis

Przygotuj ciasto: masło pokrój na mniejsze kawałki (masło nie powinno być twarde, warto je wcześniej wyjąć z lodówki). Mąkę przesiej, dodaj do niej pokrojone masło, śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Zagniataj wszystko aż ciasto będzie gładkie. Następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Przygotuj nadzienie: cebulę pokrój w cienkie plasterki i smaż na małym ogniu 20 min – po tym czasie odstaw do ostudzenia. Czosnek i natkę drobno posiekaj i wymieszaj. Pomidory pokrój w plasterki, oliwki w ćwiartki. Ser zetrzyj na tarce.

Naczynie do zapiekania wysmaruj cienką warstwą margaryny. Schłodzone ciasto wykładaj kawałkami na grubość 1 cm, tworząc dokoła niewysoki brzeg. Następnie nakłuj w kilku miejscach widelcem. Tartę podpiecz 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°.

Podpieczone ciasto posyp łyżką parmezanu, rozprowadź na nim cebulę, a na wierzchu ułóż plasterki pomidora tak, aby nachodziły na siebie. Całość posól, popieprz, posyp natką z czosnkiem, pokrojonymi w ćwiartki czarnymi oliwkami, a następnie startym parmezanem i serem gouda. Na końcu skrop oszczędnie oliwą. Gotową tartę włóż do piekarnika i piecz jeszcze ok. 25 min. Upieczoną tartę podawaj skropioną oliwą i octem balsamicznym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Desery