Przepisy Tarta z pomidorami i kruszonką z parmezanu
Składniki
Ciasto:
2 i 1/2 szkl. mąki
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Kruszonka:
1/2 szkl. startego parmezanu
1/4 szkl. mąki
1/2kostki masła
Pozostałe:
5–6 pomidorów (mogą być kolorowe)
1/2 szkl. śmietanki 30%
1 jajko
sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Wysyp mąkę na blat, dodaj jajko, sól, posiekaną bazylię oraz wodę. Szybko wyrób gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, to możesz dodać odrobinę mąki. Możesz również wszystkie składniki wrzucić do malaksera i tam je wyrobić. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut. 
2
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiecz kruche ciasto przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170˚C. Po upieczeniu nie wyłączaj piekarnika. 
3
Pomidory pokrój w plastry, a śmietanę wymieszaj razem z jajkiem. Masę śmietanowo jajeczną dopraw solą i pieprzem. Pomidory wyłóż na podpieczony spód od tarty, możesz również położyć kilka liści świeżej bazylii. Całość zalej śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wymieszaj dokładnie składniki na kruszonkę: masło, mąkę i parmezan. Gotową kruszonką posyp tartę i włóż ją do piekarnika. Piecz przez około 40 minut, aż ciasto i kruszonka będą zarumienione. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne