Przepisy Tarta z kurkami i śmietanką muszkatołową

Składniki

Ciasto: 

200 g mąki pszennej 

70 ml oliwy 

1 jajko 

2 łyżki wody 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

sól morska 

Nadzienie: 

300 g kurek 

1 cebula 

1 ząbek czosnku 

40 g masła 

2 gałązki natki pietruszki 

125 g sera mozzarella 

5 pomidorków koktajlowych 

200 ml śmietanki kremówki 

2 jajka 

przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

 alt=
1

Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj proszek do pieczenia. Wlej oliwę i rozetrzyj tłuszcz z mąką. Zrób to najlepiej palcami, ponieważ w ten sposób można kontrolować ciasto. Przypraw ciasto solą morską i wbij jajko. Zagnieć ciasto. Jeśli potrzeba, dolej ok. 2 łyżek wody, aby składniki lepiej się połączyły. Uformuj kulę i przykryj folią, a następnie wstaw do lodówki. Kurki umyj szybko pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój.

 alt=
2

Na patelni podgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek. Jak tylko się lekko zeszklą, dodaj grzyby i smaż do momentu, aż kurki zrumienią się. Aby przyspieszyć ich smażenie, przypraw je solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrój natkę pietruszki i dodaj do grzybów. Wszystko wymieszaj i odstaw.

 alt=
3

Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Wyjmij ciasto z lodówki i odrywając po kawałku, wykładaj nim foremki do tarty. Ponieważ jest to kruche ciasto, łatwo daje się formować. Gotowe spody z ciasta nakłuj widelcem i wstaw do podpieczenia do piekarnika na ok. 20 min. Wierzch ciasta powinien być zrumieniony. Wyjmij ciasto, a piekarnik zostaw włączony.

 alt=
4

Na podpieczone spody wyłóż smażone kurki. 

 alt=
5

Do miseczki wlej śmietankę, przypraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj i wbij całe jajka. Masę znów dobrze wymieszaj, a nawet lekko podbij trzepaczką. Następnie zalej nią grzyby.

 alt=
6

Ser mozzarella pokrój w półplasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki i powykładaj na grzybowy farsz. Wstaw tarty do zapieczenia na ok. 20 min. Masa powinna się podnieść, a ser lekko zrumienić. Wyjmij tarty z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Lekko ciepłe tarty najlepiej wyjmuje się z formy. Przełóż tartę na deskę i pokrój na porcje według uznania. Na koniec udekoruj listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4