Przepisy Tarta z jabłkami
Składniki
6 jabłek do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
Ciasto:
250 g mąki
125 g masła schłodzonego
1 jajko
szczypta soli
Masa:
150 ml śmietany kremówki
45 g cukru
2 jajka
kilka łyżek budyniu waniliowego w proszku
skórka otarta z 1/2 cytryny lub z 1/3 pomarańczy
1 kieliszek rumu
Opis

Przygotuj ciasto: mąkę przesyp na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj masło i posiekaj. Następnie wbij jajko i dodaj sól. Ciasto zagnieć na gładką masę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godz., aby się schłodziło i stwardniało.

W tym czasie obierz jabłka, pokrój je w ćwiartki, wytnij gniazdka nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop jabłka cytryną, by nie ściemniały.

Ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Formę do zapiekania tarty wysmaruj masłem, przełóż do niej rozwałkowane ciasto, dociśnij do formy, wyrównaj brzegi, zostawiając je troszkę dłuższe. Spód ciasta nakłuj widelcem i ułóż na nim pokrojone jabłka.

Przygotuj masę: śmietankę rozmieszaj z jajkami, dodaj cukier, budyń, skórki z wybranych cytrusów, rum i dokładnie zamieszaj. Następnie masą zalej jabłka. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 75 min. W połowie pieczenia otwórz piekarnik, tartę nakryj z góry folią aluminiową i dopiecz. Podawaj na ciepło, np. z zimną bitą śmietaną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje